Home                                               Verzorging

Verzorging kan het beste van pup af aan goed geoefend worden. Dit geldt ook voor zaken die op latere leeftijd pas van belang zijn. Een pup dient eraan te wennen dat zijn of haar  oren, tanden, voetzolen etc. behandeld worden door U of de dierenarts.

 

Ontwormen

Spoelwormen en andere wormen kunnen ervoor zorgen dat een Ierenpup een groei achterstand krijgt. Pups hebben al 2 maal een ontwormingskuur gehad. Het is verstandig de pup na 2 maanden nog eens te ontwormen. Een volwassen hond dient 2 maal per jaar ontwormd te worden. Bij een teef kan het beste de eerste dag van de loopsheid begonnen worden met een ontwormingskuur.

 

Het gebit

Indien er bruine aanslag (tandsteen) op de tanden ontstaat kunt U dit het beste door de dierenarts laten verwijderen. U kunt dit voorkomen door de hond regelmatig een goed bot te geven waarop de hond kan kluiven. Let wel op dat dit bot niet mag splinteren. Grote mergpijpen werken over het algemeen prima.

 

Oren

Al het zachte haar dat aan de binnenkant van het oor groeit dient verwijderd te worden. Dit is belangrijk omdat anders vuil en oorsmeer kan gaan ophopen. Verder dient de oorschelp regelmatig zuiver gemaakt te worden. Indien de hond gaat schudden met zijn kop en/of de oren gaan onaangenaam ruiken dient U uw Iertje door de dierenarts te laten onderzoeken op oormijt. Dit komt nogal eens voor bij ons ras.

 

Nagels

Als de hond regelmatig op straat loopt zullen de nagels vanzelf slijten. Als pup zul je ze waarschijnlijk enkele malen moeten knippen. Doe dit met een nageltangetje dat U bij een dierenspeciaalzaak kunt kopen. Let er bij het knippen op dat U niet in het "leven" knipt. Bij zwarte nagels alleen het gekromde puntje verwijderen omdat het "leven" niet goed zichtbaar is.

 

Anaalklieren

Als uw hond met zijn of haar achterwerk over de grond gaat schuren kan dit 2 oorzaken hebben: wormen of volle anaalklieren. Uiteraard is uw hond ontwormd dus dit kan het niet zijn. De dierenarts kan U laten zien hoe je hier iets aan kunt doen.

 

Inentingen

Informeer hiervoor bij uw dierenarts. Denk er goed bij na dat een preventieve enting kan voorkomen dat uw pup doodziek wordt. Check of de entingen door de dierenarts in het boekje correct zijn aangetekend.

 

Vachtverzorging

Borstel de hond regelmatig. Als pup nooit te lang, de hond moet dit fijn gaan vinden. Wassen gebeurt zo weinig mogelijk en het liefste nooit. In uiterste noodzaak gebruik je alleen water of een speciale hondenshampoo. Een gewassen hond dient in een warme omgeving volledig droog gemaakt te worden alvorens de hond weer naar buiten mag. Met ongeveer 8 maanden is het tijd voor de eerste trimbeurt. Hierbij wordt het overtollige haar verwijderd en de hond weer keurig in model gebracht. Een Ier mag nooit geknipt of geschoren worden, maar altijd geplukt. Afhankelijk van de groei van de vacht dient een Ier 1 of 2 maal per jaar getrimd te worden.

 

Vochtknobbels

Bij Ierenpups komt het regelmatig voor dat er vochtknobbels ontstaan op de ellebogen of op het zitvlak. Deze knobbels worden ook wel leggers genoemd. Deze kunnen centimeters groot worden, hiervan hoeft U beslist niet te schrikken. Neem even contact met ons op, normaal gesproken gaat dit vanzelf weer over.